Čo na večeru? Bedle jedlé

Pozrite sa na niekoľko fotiek bedlí, ktoré som nafotil popoludní na Ahoji v Bratislave. Podobných sú plnú lesy. Okrem bedlí však môžete nájsť aj iné hríby, avšak čím bližšie ku mestu, tým viac hubárov pred vami už terén prelustrovalo.

Výborný článok Pavla Onderu Keď sa hubári radujú, plný technicky perfektných obrázkov húb ma inšpiroval zájsť na výlet na Ahoj. Tiež sme našli huby, aj keď moje fotky sú snímané len kompaktom a tak nemajú tú kvalitu. Takže ja to rafinovane pojednám len ako tip na to, čím sa nadžgať na večeru.

Ak výjdete nad Bratislavou na Ahoj do lesa, všade sa to len tak hemží bedľami. Je ich tak veľa, že do vás vrážajú.

Bedle sa mi páčia, pretože každá má na hlavičke iné fľaky. Aj keď donedávna som bol zvyknutý huby zbierať skôr na Liptove, aj na tieto dolniacke podmienky sa dá zvyknúť. Celé roky som si myslel, že hríby rastú len na horniakoch. Nuž, mýlil som sa.

Ak budete dostatočne rýchli, dostanete sa k nim rýchlejšie, ako miestne slimáky. Je tu hodne slimákov bezdomovcov, ktorí si nenosia reality na chrbátikoch, ale dokážu zaútočiť na hubu rýchlo a efektívne.

Môžete sa dívať okolo seba. Les má v celej tejto oblasti zaujímavý tvar.

No a teraz na jeseň sú aj farby vcelku nezvyčajné.

Na druhej strane sa však treba dívať aj pod nohy.

Tu a tam totiž na zemi môžete nájsť aj takéto maličkosti.

Rôzne hríbiky sa krčia pri zemi a už popoludní sa už pripravujú pre ranných hubárov.

No občas sa tu dá nájsť aj väčší kúsok. Tento je akurát na praženicu. Ťažký, zdravý.

Našli sme aj takýto zázrak. Zvláštny tvar, akurát nevieme, čo to je. Tak sme to nevarili.

Po prejdení asi 12 kilometrov (peši vrátane cesty z Račianskeho mýta) sme našli nejaké praženicovité kúsky a na večeru pár tanierov bedlí. Bedle sme, mimochodom, prestali po istom čase zbierať. Uzniesli sme sa, že viac nezjeme, tak načo to trhať? Keďže nie sme tí správni hubári, priznám sa, zabudli sme ich spočítať a odvážiť.

Nuž a sľúbený tip na prípravu bedle jedlej na večeru. Pokiaľ sa obávate problémov z trávením, je výhodné pripraviť sa na to ešte pred odchodom na hubársku poľovačku, užite najlepšie probiotiká, aké máte a už to bude vyriešené.

Takže máme 3 možnosti.

  • Recept pre zdravie: bedle jemne posolíme a pokoreníme, nie je podmienkou. Šup s nimi do parného hrnca na 10 minút.
  • Recept pre rýchlosť: bedle jemne nasolíme, nakoreníme a na čo najmenšom množstve oleja hodíme na panvicu asi na dve či tri minúty. Tie potvory vypijú veľa oleja, takže opatrne! Aby vám nebolo zle.
  • Recept pre barbarov: to isté čo v druhom prípade, avšak namiesto soli a korenia huby pokoreníte Mlynček Kotányi dubáky s bylinkami. Neobsahuje síce glutaman sodný, ale i napriek tomi má príjemnú chuť.

Pokiaľ si zvolíte možnosť prípravy v parnom hrnci, huby sú celkom bez tuku a koľko zjete, toľko bude vo vás. Ideálne jedlo pri chudnutí.

Jediná mrzutá vec je, že huby sa počas prípravy od hrôzy celkom scvrknú.

Pridajte komentár:

Napíšte váš komentár k článku...

Vyplňte ešte: