Jesenný výlet s košíkom

Pokiaľ bude zas pekne, môžete sa vybrať na výlet. Okolie Bratislavy láka na prieskum terénu v oblasti Rača. Pokiaľ trocha zídete z cesty, výlet ukončíte varením polievky.

Minulý víkend sme boli na výlete v Rači, kde sa huby dali takmer až kosiť. Samozrejme, nie všetky z nájdených húb patria do polievky. Našťastie kto má fotoaparát rád si pozrie všetky huby.

Tento hnojník atramentový je krásny na pohľad. Kŕmiť sa ním nebudeme.

Dá sa vidieť aj bedľa vysoká, ktorú som nedávno hrdinsky označil za bedľu jedlú a dostal som za to právom po nose. Tak dnes to skúsim s presnejšími názvami :-)

Strmuľka inovaťová, tej sa dá nazbierať pár kúskov asi ešte aj v decembri. Budete mať lacnú polievku, ušetríte peniaze :-)

Prekrásna huba je aj nádhernica... Vlastne ... Ach tá pamäť. Ako sa to volá? Beriem späť. Pôvabnica fialová. Zhora nenápadná.

Zákerne sa plazí povedľa lístia, aby ste ju ani omylom nezbadali, zato však zospodu je vetrovkovo fialovej farby a v polievke aj príjemnej chuti.

Nuž a toto je pečeňovec dubový.

Pokiaľ sme doteraz rozmazávali len stravu pre vegetariánov, tu je niečo pre priaznivcov hydiny:

Kuriatko lievikovité. Milá huba. Žiaľ, treba po nej snoriť s lupou, pretože je to malá potvorka, takže potrvá dlho, kým tým naplníte rupsak.

Nakoniec sme našli václavky, úspešný deň. Tých sa urodilo toľko, že rástli v tučných vrstvách. Našťastie nebola nablízku žiadna usadlosť, ktorú by privalili.

Čo si budene rozprávať. Keďže sa schyľuje k diétnej chybe, zhltneme nejaké tie probiotiká a pripravme raždie.

Nakoniec treba popáliť ohníka. Trocha anglickej slaniny a maďarskej čabajky nám pripomenie európu a slovenské korene si zas potúžime tým, že si zopakujeme fázy alkoholizmu. Nič, ešte pár výletov a potom si dáme protialkoholické liečenie. Alebo že by na to stačil dnes tak moderný koučing? Čas ukáže.

Nachytali sme plnú tašku.

V detailnom pohľade vidíme vľavo strmuľku, v strede dve mladé sliepky s lievikom a to fialové je lakovka ametystová.

Čo dodať? Azda recept. Po dobrom ohníku stačí málo. Zoberte za pol kila zemiakov, čľupnite tam nejaké tie huby, môže byť cibuľka a jedna barbarská kocka Maggi hubový vývar. Drgol som tam za dve lyžice zápražky, nech to je hustô.

Výsledok na seba nechá čakať asi pol hodinku, ale poteší. Organoleptický koncert. Nie sú to síce masliaky, ale aj tak je to mňam mňam.

©  Web mix.sk prevádzkuje Miro Veselý od leta 1997.