Tip, pokiaľ neviete čo s voľným časom, alebo si potrebujete zvýšiť cholesterol a promile alkoholu v krvi. V Rači začalo vinobranie. To zas bude v álejích nablito!
Tak a je to tu. Ročné obdobia sa menia. Cyklus jar, leto, burčiak, zima sa uzatvára. V Rači sa otvárajú stánky.
Prinášam bleskovú reportáž. Ospravedlňujem sa za zúfalú kvalitu fotiek, ale fotil som len mobilom.
Už skoro popoludní sa začínali okolo stánkov mrviť ľudia. Bolo by fajn mať poruke alkohol tester, koľkí chodia zo zotrvačnosti a koľkí pod vplyvom. Ja sám by som veru radšej nefúkal.
K dispozíci je predovšetkým burčiak. Okrem neho je v ponuke aj burčiak červený, riedený, tmavohnedý, tmavozelený, žltý, vyblitý. Špecialitou jedneho stánku je burčiak zo splesneného hrozna, ten som vylial. No a pre pomasírovanie cholesterolu sú tu lokše, langoše, kačky, husi, živánska, rómska pešienka a iné.
Všade sa degustuje z malých pohárikov vo veľkom.
Pre tých, ktorí neprepadli alkoholizmu tak, ako každý slušný človek, je pripravená ulička hanby. Suveníry, parochne, farebné cukrovinky a iné bláznivosti.
My, ktorí sa chceme úspešne prepracovať až na protialkoholické liečenie, pripíjame, nech žije blog. Nech žije cukor a nadváha. Nech žije vinobranie. Nech žije počasie.
Priznávam sa, zápasím vnútorne s myšlienkou kúpiť si kus pečenej husi. Majú. Dnes som odolal. Ale zajtra? Neviem, neviem.
Takže ešte jeden pohľad na vinobranie.
A ešte niečo. Tento stánok sa zaradil v mojom osobnom teste na číslo jedna. Tu je burčiak presne taký, aký by chutil môjmu papagájovi. Červený je ostrosladký a biely lahodný, ako má byť! Skúsil som viacero stánkov.
Ak zajtra nebude pršať, možno sa tam popoludní uvidíme. Podľa shmu pršať nemá.
© Web mix.sk prevádzkuje Miro Veselý od leta 1997.