Lacná svadobná hostina

V rámci svadby je najnákladnejšou položkou pohostenie svadobčanov, teda svadobná hostina.

V prípade, ak máte veľmi úzky rozpočet, nemusíte sa držať jej tradičného ponímania. Ponúkame vám preto pár tipov, ako ušetriť a pritom uspokojiť chute a žalúdky všetkých prítomných. Svadobná hostina tak zostane hostinou, aj keď sa zúčastnení nebudú kúpať v šampanskom.

  • Znížte počet chodov. Upusťte od dvoch predjedál, polievky, hlavného chodu, zákusku, či extra dezertu na záver. Ako predjedlo vyberte ľahký šalát. Polievku pokojne vynechajte a k druhému jedlu pridajte extra zeleninovú prílohu. Hostia budú sýty, vy ušetríte a ešte aj spravíte niečo pre ich zdravie. A zákusok? Zákusky predsa na stole už dávno sú, aj keby ste nechceli. O to sa postarali mamy a tety. Naservírujte misu ovocného šalátu a zmrzliny, nech sa každý obslúži.
  • Zvoľte podávanie predjedla formou bufetu. Nemusíte a báť, že neostane pre všetkých. Predjedlá sú zvyčajne položky, na ktorých sa najviac plytvá a málokto má klasické predjedlá rád. Zvoľte napríklad šalát a ponúknite syry.
  • Upustite od klasickej servírovanej večere. Zvoľte večeru na spôsob bufetu či barbeque (ideálne pri svadbách pod holým nebom). Okrem toho, že každý zje len množstvo a druh jedla, na ktorý má chuť, atmosféra grilovania (samozrejme profesionálom) je oveľa veselšia a uvoľnenejšia ako sedenie v šíkoch za hojne obloženými stolmi.

Ak nie ste zástancom celonočného „mordovania“ sa na parkete, tancovania na stokrát so všetkými hosťami a nechcete sa po takomto zážitku týždeň zotavovať, zorganizujte hostinu ako príjemné poobedné posedenie. Potešte sa s najbližšími, dajte si ľahký obed, zatancujte si a šup na svadobnú cestu!