Aby sa priaznivý efekt probiotík dostavil, je potrebné aby sa dostali do čreva dieťaťa neporušené. Tu je najvážnejší problém pri podávaní probiotík vo forme jogurtov a iných kyslomliečnych prípravkov.
Dnes sa totiž vyrábajú mliečne produkty z mlieka ktoré je sterilizované, pasterizované. Inými slovami to znamená, že mlieko je celkom zbavené mikroorganizmov - tých zlých, ale aj tých dobrých. Aby obsahovalo probiotiká (ako to sľubuje obal) výrobca do kyslomliečnych výrobkov pridáva probiotiká umelo. Žiaľ, probiotiká sú živé mikroorganizmy a napríklad v jogurte, alebo v kyslom mlieku počas skladovania postupne klesá obsah prežívajúcich probiotických kmeňov. Po zjedení je na jogurt ďalej vykonaný útok kyselinami hneď v žalúdku. Mnoho jogurtov - hlavne lacnejších, alebo tých skôr vyrobených môže v tejto fáze celkom stratiť probiotickú účinnosť. Do čreva sa nakoniec nedostane dostatočné množstvo životaschopných probiotík.
Preto je výhodnejšie, ak probiotiká budete užívať v niektorej forme dodávanej niektorým renomovaným výrobcom. (Väčšinou sú to rovnaké probiotické preparáty, aké kupujú vo veľkom aj mlikárenské firmy. . . ) Na rozdiel od jogurtov sú však probiotiká, ktoré kúpite v lekárni, presne dávkované a vo forme, ktorá funguje. Inými slovami. V lekárni sa predávajú probiotiká, ktorých množstvo je garantované. Ak, napríklad, užijete tobolku s probiotikami, táto je špeciálne uspôsobená na to, aby prepravila probiotiká cez nepriateľské kyslé prostredie v žalúdku. Napríklad tobolka je vyrobená tak, že sa v žalúdku vôbec nerozpustí. Otvorí sa až v zásaditejšom prostredí čreva, kde sa probiotiká môžu hneď začať množiť a prizanivo ovplyvňovať zdravie dieťaťa či dospelého.
Toľko k technológii, ako dostať probiotiká do čreva bezpečne.
V prirodzenej potrave (materské mlieko, nepasterizované mliečne výrobky, nepasterizovaná bryndza, kýška) sa pri pravidelnom príjme týchto potravín do čreva dostáva primerané množstvo probiotík. Sú známe oblasti, kde sa užíval napríklad kefír a zároveň sa títo ľudia dožívali vyššieho veku a v zdraví. V dnešnej dobe však mliečne výrobky nemajú tieto vlastnosti a tak nie je dobré spoliehať sa na "prirodzený" obsah probiotík v mliečnych produktoch. Tie sú totiž zbavené všetkého živého.
© Web mix.sk prevádzkuje Miro Veselý od leta 1997.