Ako vyberať instantnú kašu

Súčasný trh ponúka rodičom široký sortiment detskej výživy. Jednou z obľúbených súčastí detskej stravy sú aj rôzne kaše, ktoré sa zavádzajú do stravy bábätka často s prvými príkrmami alebo o niečo neskôr.

Ich výhodou je, že sú raz-dva hotové, netreba ich variť, stačí ich zmiešať s vodou alebo mliekom.

V obchodoch nájdeme kaše rôznych značiek a rôznych príchutí. Pri výbere sa však nemožno orientovať len lákavým obalom a naoko lahodnou príchuťou kaše, ale treba pozorne čítať zloženie a vyberať aj s ohľadom na vek dieťatka (vek, od ktorého je daná kaša vhodná, býva uvedený na obale).

Kaše by sme mohli rozdeliť na dve hlavné skupiny – mliečne a bezmliečne. Mliečne kaše bývajú pripravené už s dojčenským mliekom a na ich prípravu stačí voda. Naproti tomu bezmliečne kaše mlieko neobsahujú a pripravujú sa buď s materským alebo dojčenským mliekom.

Pre dojčené deti sú vhodnejšie bezmliečne kaše, ktoré možno rozmiešať s materským mliekom. U nedojčených detí možno voliť aj kaše s obsahom dojčenského mlieka.

Spočiatku je dobré vyhýbať sa kašiam obsahujúcim rôzne príchute či cukor a voliť neutrálne varianty. Všímajte si tiež, či je daná kaša s lepkom, ktorý by sa nemal zavádzať do stravy dieťatka príliš skoro a či kaša neobsahuje ďalšie potenciálne alergény.

Väčšina lekárov odporúča začínať ryžovou alebo kukuričnou, prípadne inou bezlepkovou kašou, ktoré sú aj ľahšie stráviteľné.

Aj keď je na trhu skutočne veľké množstvo instantných kašičiek pre našich najmenších, pri výbere je dobré riadiť sa zdravým rozumom a vyberať čo najzdravšie druhy.

Hoci tieto potraviny podliehajú prísnym kontrolám, často obsahujú zbytočne veľa cukru, prísad a aróm, ktoré deti vôbec nepotrebujú, dokonca im môžu spôsobiť rôzne zdravotné problémy.

Dnes už sú dostupné aj detské kaše v bio-kvalite. Tieto kaše mávajú spravidla lepšie zloženie, neobsahujú umelé arómy či farbivá, takže sú o niečo zdravšou alternatívou.

Predtým, než svojmu dieťatku dáte prvýkrát ochutnať nejakú tú kašičku, je dobré poradiť sa s vaším pediatrom.

Pozrite si aj: